Erasmus+ : Το 15ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου στη Σεβίλλη της Ισπανίας






Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2023-1-EL01-KA122-SCH-000149244, με θέμα «Uniting a Diverse community» (Ενώνοντας μια Ποικιλόμορφη Κοινότητα), που υλοποίησε το 15ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η κινητικότητα εκπαιδευτικών. Η διευθύντρια Σπυριδούλα Κουλούρη και η δασκάλα Μαρία Βραχάτη ολοκλήρωσαν επιτυχημένα επιμορφωτικό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Η επιμόρφωση με τίτλο “Las Otras Orillas” (The Other Shores) πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας και κάλυψε θέματα που αφορούσαν στην αλληλεπίδραση των πολιτισμών της Ευρώπης και της Αφρικής, του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού, του ευρωπαϊκού και του αραβικού στοιχείου. Μελετήθηκαν θέματα σχετικά με τις αμοιβές επιρροές μεταξύ Σεβίλλης και Αμερικής στην αρχιτεκτονική, τις τέχνες, την οικονομία, τον πολιτισμό, την θρησκεία. Έγιναν αναφορές στο ρόλο που έπαιξε το εβραϊκό στοιχείο στον πολιτισμό της Ισπανίας και της Ευρώπης γενικότερα και τη συμβολή των μεταναστών στην ανάπτυξη των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, καθώς και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την αφομοίωση διαφορετικών εθνικοτήτων μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες.
Δόθηκε έμφαση στον τρόπο συνύπαρξης της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κάτω από μια κοινή στέγη, και μελετήθηκαν συνοικίες (π.χ. Macarena) της Σεβίλλης ως ένα σύγχρονο μωσαϊκό εθνικοτήτων, πολιτισμών, ιδεών, και τρόπων ζωής.
Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν σημαντικές τοποθεσίες της Σεβίλλης, όπως το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, το Αρχείο των Ινδιών, τον Χρυσό Πύργο, το νοσοκομείο San Charity, τον Kαθεδρικό Nαό (τάφος του Κολόμβου) και μελέτησαν τα μαυριτανικά ίχνη σε γοτθικά μνημεία. Περιηγήθηκαν στο βασιλικό παλάτι Real Alcazar, στην Τριάνα και συνοικίες της.
Στην Κόρδοβα μελέτησαν την συνύπαρξη των τριών θρησκειών (χριστιανισμού- μουσουλμανισμού-εβραϊσμού) και προβληματίστηκαν σχετικά με την μετανάστευση από την B. Αφρική στην Ευρώπη, εντοπίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτήν.
Μέσω της επιμόρφωσης οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί:
• προσέλαβαν γνώση σχετική με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και πολυμορφία.
• απέκτησαν γνώσεις ιστορίας πολυπολιτισμικών κοινωνιών και γνώρισαν τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν τις δυσκολίες συνοχής τους.
• έμαθαν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης γνωστικών αντικειμένων και βιωματικών δράσεων που τις καθιστούν ικανές να κινητοποιήσουν τους μαθητές τους.
Με την επιστροφή τους, οι εκπαιδευτικοί μοιράζονται νέες γνώσεις και εμπειρίες με συναδέλφους αλλά και τις μαθήτριες και τους μαθητές τους και συνολικά με όλη τη σχολική κοινότητα. Αυτή η επιμόρφωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευση του σχολείου μας να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και στην προετοιμασία των μαθητριών και των μαθητών μας για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος.
Η δημοσίευση του κειμένου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διάχυσης του σχεδίου, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας και έχει διάρκεια 18 μήνες.
Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την συνεργασία με το ΙΚΥ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus, τα οποία ευχαριστούμε θερμά.
Προτρέπουμε δε, ανεπιφύλακτα, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε μία παρόμοια μοναδική εμπειρία.














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποφοίτηση μαθητών Στ Τάξης

Ο αποχαιρετισμός της ΣΤ΄ τάξης.

Πρόγραμμα Αφιέρωμα στη Γυναίκα